فرسایش
فرسایش عبارت از جابجایی خردههای سنگی و خاک توسط باد، رودخانه و یخ میباشد. مواد فرسایش یافته وارد دریاها گردیده و به صورت رسوباتی از گراول (Gravel) ، ماسه ، سیـلت و رس در کف دریاها به جای گذاشته شد و در نهایت سنگهای رسوبی جدید را بوجود میآورند.
نحوه شکل گیری فرآیند فرسایش
با اجتماع تدریجی رسـوبات ، وزنشان هم بالا رفته و آب درون آنها نیز خارج میشـود. این روند به سخت شدن رسوبات منتهی میگردد. لایههـای رسوبی فوق گاه چنان در پوسته زمین فـرو رفته که به قسمتهای بسیار گرم آن رسیده و در پی ذوب شدن به صورت ماگما در میآیند. در روندی دیگر ، این لایهها بالا آمده و کوههایی متشکل از سنگهای رسوبی را پدید میآورند. تمامی فرآیندهای تشکیل سنگ ، بالا آمدگی ، فرسایش و رسوبگذاری، مراحلی از یک چرخه پیوسته از رخدادهای زمینشناسی هستند.
تمام سنگها در سطح زمین در اثر پدیدههای مختلف فرسایش خصوصا در اثر تغییرات آب و هوا ، تجزیه و متلاشی میشوند. هوازدگی کمکی که به فرسایش میکند، سائیدن قطعه سنگها و حمل آنها به جاهای دیگر است. این عمل منجر به تسطیع و سست شدن تدریجی سطح زمین میشود .
عوامل مؤثر در فرسایش
نیروی متحرک در تمام حالات فرسایش ، نیروی کشش جاذبه به طرف پایین است. اما عوامل اصلی که توسط آن سنگها تخریب و جابجا میشوند، رودخانهها ، یخچالها ، امواج و جریانهای باد است. مواد رسی در اثر پدیدهای به نام حرکات تودهای به طرف پایین میلغزند.
عوارض سطحی ایجاد شده توسط فرسایش
بسیار از عوارض سطح زمین دارای اشکال مشخصی هستند که پدیدههای عمدهای را که تحت تاثیر آن شکل گرفتهاند را منعکس میکنند. مثالهای بارز در این مورد عبارتند از : درههای رودخانهای ، درههای یخچالی ، دریابارهای ساحلی (دیوارههای قائم فرسایش یافته با شیب زیاد) و آثار لغزیدگی زمین. عوامل جوی چون مقدار و پراکندگی فصل باران ، برف تبخیر و نوسان درجه حرارت و جهت باد ، پدیدههای فرسایشی را در هر ناحیه کنترل میکنند.
فرسایش در گذشته
شرایط آب و هوایی زمین پیوسته در حال تغییر است. مثلا میلیونها سال گذشته قشرهای یخی ، نواحی معتدل امروزی را به وسعت زیادی میپوشانیدند و با تغییرات چرخه اتمسفر باعث بارندگی کافی در قسمتهایی از صحرای آمریکا و سبب نگهداری رودخانههای دائمی گردیده است. همینطور بعضی از نواحی گرمسیری که در حال حاضر مرطوب میباشند، در گذشته شرایط صحرایی داشتهاند.
فرآیندهای فرسایش در این محلها با پدیدههای امروزی متفاوت بوده است و خیلی از ساختمانهای مناظر امروزی تحت شرایط حاکم در گذشته شکل گرفتهاند و سنگهایی با مقاومت متنوع که به نسبتهای متفاوت تحت تاثیر خوردگی ، کج شدگی و گسل خوردگی قرار داشتهاند، در معرض هوازدگی و فرسایش قرار گرفتهاند. مثلا فرسایش بلافاصله در طول خطوط ضعیف مانند درز گسلها عمل نموده است.
نویسنده: احمد(شنبه 87/8/18 ساعت 5:13 عصر)